De modelbaan van gras voorzien kan op vele manieren. Zo ook met een Elektrostatische begrasser. Dit is simpelweg de manier die het beste resultaat geeft. Alleen dan is er keuze tussen elektrostaten. In dit verslag is te zien wat er met een RTS Greenkeeper van 35kV wordt geproduceert. Deze elektrostaat kost 149,95, maar is zijn geld zonder meer waard.


In dit verslag wordt het begrassen stap voor stap behandeld. Op de linker foto is het begin te zien. De eerste stap is de ondergrond insmeren met houtlijm.

Vervolgens kan de ondergrond worden gemaakt. Deze bestaat uit tuinaarde en fijn turf van Woodland Scenics (artikelnummer T45). De tuinaarde moet wel zijn gezeefd en gedroogd. Als de lijm eenmaal droog is wordt nogmaals een laag van lijm uitgesmeerd.

Aangezien er een zandpad komt wordt er met tuinaarde en hier en daar licht zand een pad nagebootst. Dan kan het eerste gras worden aangebracht met de elektrostaat. Hier zijn 2mm vezels van Polak voor gebruikt. Ook wordt er hier en daar wat turf geplaatst.

Als de lijm is gedroogd kan het overtollige gras worden weggezogen. Als er elastische stof voor de zuigmond wordt gehouden kan dit de grasvezels opvangen voor hergebruik. Voor de derde keer kan nu lijm worden aangebracht om een volgende laag aan te brengen.

Met een gespitst mondstuk wordt er gras met een verdorde kleur van 5mm (MiniNatur 004-24) uitgestrooid.

Ook groene 5mm vezels (MiniNatur 006-33 en Polak 8306) worden toegevoegd. Wederom wordt er als laatste turf toegevoegd.

Als de overtollige vezels zijn weggehaald wordt een tweede laag zand van het pad aangebracht om dit op hoogte te houden. Verder wordt er hier en daar lijm aangebracht voor plukken gras. Als deze plukken ook zijn gemaakt met de elektrostaat kan het worden afgerond door ander groen te plaatsen. Met deze manier wordt redelijk gelijk gras gemaakt, ruwer kan ook, door meer gaten te laten vallen tijdens het aanbrengen van de lijm, en vaker losse plukken gras aan te brengen.

Een aantal foto's van het eindresultaat: