Het maken van een realistische struik in model is in enkele stappen eenvoudig te bereiken. Buiten dat is het ook nog eens een snelle en goedkope manier. Realistische struiken zijn haast niet meer te koop, fabrikanten met mooie struiken zijn gestopt, de firma Polák is daar een voorbeeld van. Reden te meer om zelf eens aan de slag te gaan. Voor het maken van zo’n struik zijn een aantal materialen nodig, één daarvan is Sisaltouw, dit vormt de basis van de struik. Dit touw bestaat uit losse stukken draad, wat gemakkelijk uit elkaar kan worden getrokken, waardoor er als het ware meerdere takken voor de struik ontstaan.

Het touw wordt ontvlochten.

Vervolgens is er de optie om de struik een andere vorm te geven door bijvoorbeeld wat draden korter te knippen, dit kan ervoor zorgen dat de struik er natuurlijker uit komt te zien. Dit wordt met een schaar gedaan

Als dit is gedaan wordt ervoor gezorgd dat de draden aan elkaar blijven zitten als één geheel. Dit kan simpelweg worden bereikt door een druppel houtlijm op het beginpunt van de struik aan te brengen.

Met een druppel houtlijm blijft de struik één geheel.

Als de lijm is opgedroogd kan de volgende stap worden uitgevoerd, dit is het aanbrengen van grasvezels. De grasvezels zorgen ervoor dat de struik voller wordt en met het idee van kleinere takken. Spuit wat donkerbruine spuitverf op het touw, en strooi hier vervolgens grasvezels over. Doordat de verf nat is blijven de grasvezels hieraan plakken. De gebruikte grasvezels zijn 5mm, de kleur hiervan doet er niet toe: Er komt namelijk nog een verflaag overheen, dit kan gelijk na de vezels. Strooi nadat de tweede laag spuitverf is aangebracht wat vlokken op de struik. De gebruikte vlokken komen uit een set van Noch met het artikelnummer 07167, maar dit kan natuurlijk ook met ander strooisel worden gedaan, zoals Woodland Scenics Fine Turf. Hiervan zijn enkele voorbeelden te zien op de foto’s van het eindresultaat.

Breng wat grasvezels aan met spuitverf.

Breng een tweede laag spuitverf aan.

Voorzie de struik van vlokken.

Met deze manier kunnen variërende struiken worden gemaakt: ook het maken van een heg is bijvoorbeeld mogelijk door diverse stukken Sisaltouw aan elkaar te plakken, Zo’n heg is op de onderstaande foto te zien.

Een spoordijk met wild groen: hier zijn diverse eindresultaten van verschillende struiken te zien.

De linker struiken zijn voorzien van Woodland Scenics T45, de rechter struik van Noch donkergroene vlokken.

Struiken voorzien van Noch vlokken.