Bijna op elke modelbaan zijn ze wel te vinden: wegen. Niet alleen vervoer over spoor wil men vaak namaken op de modelbaan, maar ook vervoer via de weg. Een realistische weg in model is niet zomaar gemaakt. Om een weg een realistischer uiterlijk te geven zijn er een aantal stappen benodigd. De eerste stap is het aanbrengen van verf op de ondergrond. Heki heeft verf op waterbasis die hier zeer geschikt voor is. Artikelnummer 6601 is een straatkleur en wordt dan ook gebruikt voor het maken van deze weg.

Voordat de verf wordt aangebracht is het handig om met tape het gedeelte af te plakken wat moet worden geverft. Dit geeft een netter uiterlijk. Tape van het merk Scotch of Tamiya zijn zeer goed, en het is dan ook aan te raden om deze tape te gebruiken.

Breng wanneer het gedeelte is afgeplakt de eerste laag verf aan. Heki verf op waterbasis droogt vrij snel, na circa 20 minuten kan een tweede en tevens laatste laag worden aangebracht. Er wordt gebruikt gemaakt van twee lagen, zodat de dekking beter is. Ook omdat de weg nog zal worden geschuurd. Als er maar één laag zou zijn aangebracht, dan zal er al gauw teveel verf af worden geschuurd waardoor het hout weer zichtbaar wordt. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

Schuur de weg met korrel 400.

Belijning mag uiteraard niet ontbreken op een weg. Aan de zijkanten van de weg wordt er gebruik gemaakt van doorgetrokken lijnen. Aangezien er een uitrit zal komen, wordt er op die plaats wel gebruik gemaakt van korte onderbroken kantstrepen. In het midden van de weg komt een onderbroken belijning. Dat houdt in dat er op deze weg ingehaald mag worden.

Ook bij het aanbrengen van de belijning wordt er gebruik gemaakt van Scotch tape. Om er zeker van te zijn dat alle strepen dezelfde lengte krijgen wordt de afstand telkens gemeten. Bij deze belijning wordt elke streep exact 2 centimeter. De ruimte tussen de strepen is een stuk makkelijker te maken, dat wordt zo groot als de breedte van de tape, Wanneer u een kleinere afstand wenst tussen de strepen, kunt u smallere tape gebruiken. Druk de tape nog eens stevig aan zodat er geen kieren overblijven waar verf tussen kan kruipen. Nu kan de verf aan worden gebracht. Witte acrylverf van het merk Amsterdam is hier goed geschikt voor.

De weg heeft nu een mooie basis. Als het een redelijk nieuwe weg voorstelt dan zijn de reeds uitgevoerde stappen al voldoende.

Als de weg nog wat doorleefder mag zijn, dan zijn de volgende stappen een leuke toevoeging. Aan wat oudere wegen zijn vaak reparaties gepleegd. Bijvoorbeeld wanneer er een scheur in het wegdek is ontstaan. Deze wordt dan gedicht doormiddel van een rubberhoudende vulmassa. In model is deze reparatie gemakkelijk na te bootsen. Doop het puntje van een tandenstoker in Revell mat 8. Breng de verf vervolgens aan op de aangewezen plek.

Aangezien er een uitrit zal komen van een bedrijf waar vrachtwagens en andere zware voertuigen al jaren af en aan rijden, is het een mooi detail om dit uit te beelden op de weg. Doormiddel van een zwarte kleur poeders van Artitec en een kwastje is het mogelijk deze slijtage aan te brengen.

Zorg dat er een kleine hoeveelheid poeder op het kwastje zit. Strijk dit vervolgens in de gewenste vormen op de weg. Doe dit in verschillende richtingen, want de voertuigen komen vanuit diverse richtingen aangereden.

Ook kleinere wegen zijn realistisch na te maken. Bijvoorbeeld een klein voetgangerspad die al heel wat jaar heeft doorstaan. Het blauwe isolatiemateriaal dat men normaal gesproken gebruikt om het geluid van een laminaatvloer te dempen kan goed worden gebruikt voor het maken van zo'n weg. Snijd als eerste het materiaal in de juiste lengtes . Als dit is gedaan kan het worden bevestigd op de ondergrond met houtlijm. Als dit is gelukt en de lijm is opgedroogd, kan men wat schade aanbrengen. Doe dit met de punt van een afbreekmes. Prik wat kuilen aan de zijdes van de weg.

Nu kan er worden gewerkt aan de stoepranden van de weg. Stoepranden kunnen gemakkelijk van Styreen worden gemaakt. Het merk Evergreen Scale Models heeft zeer goede styreen in hun assortiment, waaronder een blad styreen, met groeven. Dit blad is 1 millimeter dik en voldoet goed qua maat voor deze rand. De groeven in het blad maken het snijden gemakkelijker en ook netter. Snijd wat van deze stripjes af, tot er voldoende lengte is voor de weg. Nu kunnen er losse tegels van worden gemaakt. Snijd met een afbreekmes telkens om de centimeter een voegrand. Let daarbij op dat er niet teveel kracht op het mes wordt gezet, want anders is er de mogelijkheid dat de strip doormidden wordt gesneden.De weg is inmiddels al ver af, maar een belangrijke stap ontbreekt nog, namelijk zand wat nog aan de randen van de weg moet komen. Dit geeft een wat doorleefder, maar ook realistischer effect. Strooi wat zand bij de randen. Veeg dit vervolgens in de voegen met een kleine kwast en haal het overtollige zand weer weg.

Nu ook het zand is aangebracht is de weg klaar. Wat nog resteerd is het maken van de verdere scenery.

Dit artikel is uitgebreid te lezen in het juli nummer van Railhobby in 2014.