Als klein losstaand project maakte ik een diorama met daarop een stukje NS raccordement. Dit diorama was al eerder in twee tutorialvideo's op YouTube te zien en in Railhobby 395, maar nu is het diorama ook hier te zien, tesamen met een uitleg over het maken van een overpad.

4 april 2018

De bedoeling is het maken van een handzaam diorama. Het diorama moet enige sfeer van vergane glorie uitstralen, maar niet dusdanig dat de omgeving compleet in verval lijkt. Het onderwerp van het diorama is een emplacement, gelegen nabij een een aantal industriële panden aan de rand van een stad. Diverse bedrijven maakten gebruik van het spoor, echter nam dit de laatste jaren sterk af. De sanering van de sporen lijkt inmiddels dichtbij. NS komt er nog maar één keer per week om een enkele gammele gesloten wagen op te halen of brengen, die langs het net zo vervallen losperron wordt gezet. De omgeving raakt door de afwezige bedrijvigheid steeds verder in vergetelheid. Dit alles geïnspireerd op de werkelijkheid, een dergelijke afname van vervoer heeft tenslotte al vaak plaatsgevonden. De afmetingen van het diorama is 50 x 40 centimeter. Dat maakt het diorama eenvoudig mee te nemen, maar geeft toch voldoende ruimte om volledig in de scène te duiken. Ook foto’s maken met voldoende achtergrond blijft mogelijk.

Op het diorama liggen drie sporen. Aan de achterkant van het diorama ligt een opstelspoortje, wat hoort bij een uithaalspoor van een nabijgelegen fabriek. De bedoeling is om hier in een later stadium één of meerdere terzijde gestelde locomotieven op te zetten. Vervolgens ligt er een middenspoor, wat een nog enigszins bereden indruk moet geven. Op dit spoor is vervolgens een wissel te zien, wat aftakt naar het voorste spoor. Via deze weg konden wagens aan de kopse kant van het losperron worden geplaatst.

Aangezien de rails een grote rol speelt in dit diorama, wordt hier veel aandacht voor perfectie aan geschonken. De gebruikte rails is daarom finescale Peco Code 75. Bij dit railtype zijn de railstaven van fijn en dus realistisch formaat.



Een leuke typerende toevoeging aan het spoor is een overpad, gemaakt van oude dwarsliggers. Model Scene heeft mooie en daadwerkelijk van hout gemaakte dwarsliggers in hun assortiment. Hiervan is met gemak een overpad te maken. Hiervoor zijn negen stuks dwarsliggers nodig.

Zoals hier te zien geeft dit het gewenste beeld. Er zit voldoende ruimte voor de wielflenzen aan de binnenkant van het spoor.

De dwarsliggers zijn te hoog om direct op het spoor te bevestigen. Ze steken boven de railstaven uit. Dat is niet alleen onrealistisch, maar ook lastig voor de passerende treinen en het schoonmaken van de rails. Daarom wordt er ongeveer 1/3e deel van de dwarsligger afgesneden. Overigens is dit waarschijnlijk niet nodig bij het gebruik van rails met grote railstaven (code 100).

De balken worden met houtlijm aan elkaar gelijmd alvorens te worden geplaatst.

Na het bevestigen krijgt het pad tot slot een wetwash van Vallejo 76.512 en 76518.

Een aantal beelden van het eindresultaat van het diorama.



Op het diorama bevindt zich een goederenperron, halfreliëfloods en diverse andere details en kleine elementen. Het goederenperron is redelijk eenvoudig gemaakt met styreenmotief. Hoe je dit kan maken valt hier te lezen: klik.







Er is hier op YouTube een tutorialvideo over het diorama te zien.